Poradna Běžecké pásy


Autor: Honza | Vloženo: 16.12.2020 000 11:13 | Témata: Poradna Běžecké pásy

Honza

Běžecké pásy obecně

Dobrý den,
měl bych pár obecných otázek týkajících se běžeckých pásů:
1) Jak velký příkon (cca) má pás, resp. jak velký jistič je potřeba pro jeho provoz? Stačí na to "běžná" zásuvka? Lze porovnat příkon pásu s nějakým běžným elektrickým spotřebičem (např. s vysavačem)?
2) Je vhodné umístit pod pás nějakou podložku (např. kvůli ochraně podlahy, apod.) nebo se to většinou nepoužívá?
3) Jsou rozdíly v tlumení mezi různými pásy (různých cenových kategorií)?: Je to tak, že dražší pásy se po dopadu moc neprohnu (tedy jsou tvrdší) a nebo je to přesně naopak, tj. dražší pásy jsou "měkčí"?
4) Je snadné pás po sklopení přestěhovat (např. ke zdi) a nebo jej lze snadno jen sklápět, ale nikoli již posouvat?
Děkuji za odpověď

  • 16. prosince 2020 - Oficiální zástupce obchodu Sportago.cz

    Dobrý den,
    Odpovím stručně
    1) To záleží motor od motoru. Do stálého výkonu motoru 3HP se dá říct že běžná 16A zásuvka stačí. Od 3.5HP bych volil minimálně samostatný okruh pro stroj. Všebecně 1HP= 750W. Při 3HP motoru to je 2,2kW při maximálním zatížení. Stroje nemají takto velké odběry stále.

    2) To záleží na typu podlahy. Na měkké podlahy doporučujeme ochrannou gumu, nejlépe z EPDM, levné EVA podložky se vytlačí a nemají takový účinek. Na tvrdé podlahy se jedná spíše o dodatečné tlumení hluku než o zabránění poškození podlahy.

    3) Tlumení drtivé většiny strojů (zejména z kategorie pod 80 000 Kč) funguje na principu gumových/silikonových silentbloku které jsou namontovány mezi běžeckou deskou a rámem stroje.
    Záleží poté na
    a) Kolik silentbloku stroj má
    b) Jak jsou velké
    c) Jestli jsou průchozí nebo plné

    Běžecká deska - U té se řeší zejména její tloušťka a materiál. Jsou výrobci kteří používají obyčejné MDF desky, většinou se dnes u slušných značek používají HDF desky. Poté je důležité řešit jejich tloušťku. Zde platí v podstatě pravidlo čím tlustší tím lepší. Tenké desky mohou prohýbat a prasknout.

    4) Dnes existují stroje které jsou složit na malé rozměry vhodné třeba pod postel. Následně stroje které mají sklopný systém na běžeckou plochu a poté stroje které sklápět nejdou. U strojů které jsou sklápět jsou většinou transportní kolečka pro snadný pohyb po místnosti.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • 18. prosince 2020 - Odpověď partnera sekce Fitham.cz

    Dobrý den, pro 95% domácích běžeckých pásů stačí klasické jištění 10A jističem, musí ale být s pomalým náběhem. Reálně mívají běhátka při klasickém běhu cca 100 kg člověka odběr zhruba 700 až 1 500W, tedy jako slabý vysavač.
    Podložka může mít dva významy, jednak jako ochrana podlahy (zde stačí obyčejná, levnější podložka na bázi plastu), pokud bydlíte např. v paneláku a podložka by měla mít i význam tlumení došlapů ... , pak je potřeba podložka z pravé gumy např. https://www.fitham.cz....
    Odpružení mají levnější pásy gumovými silenbloky pod deskou, ty lepší pak i rámové (celá konstrukce desky je pružně uložena).
    To jak snadná je manipulace s běhátkem závisí na jeho hmotnosti, zpravidla je ale možné u pásu sklopit běžeckou desku nahoru a pak jej díky kolečkům přesunout v místnosti. U např. 90 kg pásu už je to ale spíše pro chlapa :-).

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.